Κολονοσκόπηση

Κολονοσκόπηση

Είναι ενδοσκόπηση η οποία εξετάζει το εσωτερικό του παχέος και του τέλους του λεπτού εντέρου.

Συνήθως χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση συμπτωμάτων όπως:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Αιμορραγία από το έντερο
  • Αναιμία
  • Ανεξήγητα διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Προληπτικά για έλεγχο πολυπόδων ή καρκίνου (σε όλους τους πολίτες χωρίς συμπτώματα μετά τα 50 έτη, η νωρίτερα εάν υπάρχει ιστορικό πολυπόδων, καρκίνου παχέος εντέρου ή μαστού στην οικογένεια)

Η κολονοσκόπηση απαιτεί καλή προετοιμασία ώστε το έντερο να είναι καθαρό για την εξέταση. Αν η προετοιμασία είναι ελλιπής, σημαντικές βλάβες όπως πολύποδες ή και καρκίνος, μπορεί να μη γίνουν αντιληπτές. Έτσι η εξέταση μπορεί να χρειασθεί να επαναληφθεί.

Προετοιμασία

Η προετοιμασία συνήθως προσαρμόζεται στις ανάγκες της εξέτασης και του ασθενούς. Περιλαμβάνει δίαιτα και λήψη καθαρτικών για 1-3 ημέρες πριν την εξέταση. Μερικοί ασθενείς βρίσκουν δύσκολο να πάρουν την καλύτερη προετοιμασία, είτε γιατί δεν μπορούν να πάρουν πολλά υγρά, είτε γιατί νοιώθουν ναυτία. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να συνεργασθούν με το γιατρό, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Το να μην μπορέσει ο ασθενής να πάρει την προετοιμασία και να το κρύψει από τον γιατρό, είναι λάθος.

Η εξέταση γίνεται με τη βοήθεια καταστολής (μέθης) και ο ασθενής δεν νοιώθει πόνο. Η διάρκεια της είναι 20 λεπτά έως 1 ώρα. Το ενδοσκόπιο προωθείται με αργές κινήσεις μέχρι τον τελικό ειλεό (τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου). Εάν υπάρχουν βλάβες που χρειάζονται βιοψία, αυτό γίνεται εκείνη τη στιγμή. Μικροί πολύποδες επίσης αφαιρούνται(μικρότεροι από 7 χιλιοστά). Μεγάλοι πολύποδες αφαιρούνται αργότερα σε κλινική.

Μόλις συνέλθετε μετά την εξέταση, ο γιατρός θα σας δώσει τα αποτελέσματα. Εάν έχει ληφθεί βιοψία, τα τελικά αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες αργότερα. Μετά την εξέταση θα πρέπει να σας συνοδεύσει κάποιος συγγενής ή φίλος στο σπίτι. Δεν θα πρέπει να οδηγήστε ή να χρησιμοποιείστε μηχανήματα για λίγες ώρες μετά.

Μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ γεύμα και είναι πιθανόν να νοιώσετε λίγο πόνο (κράμπες) ή δυσφορία, από τον αέρα που εισάγεται στο έντερο κατά την εξέταση. Αυτή η αίσθηση δε διαρκεί πολύ και βοηθάει το να περπατήσετε λίγο. Από την επόμενη ημέρα αναλαμβάνετε κανονικά όλες τις δραστηριότητες. Αν παρουσιασθούν συμπτώματα που δεν υπήρχαν ή οτιδήποτε σας ανησυχεί, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.