Ηπατίτις A

Ηπατίτις A

Πώς μεταδίδεται ο ιός της ηπατίτιδας Α

Μεταδίδεται από μολυσμένα τρόφιμα, νερά μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού. Ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται στα κόπρανα αυτών που έχουν μολυνθεί 15 μέρες πριν και άλλες τόσες μετά την εμφάνιση του ικτέρου. Με το αίμα η μετάδοση είναι σπάνια.

Συμπτώματα

Συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Σπανιότερα παρατηρούνται γενικά συμπτώματα (κακουχία, ανορεξία, ναυτία, εμετός, διάρροια, μέτριος πυρετός, πόνος στην περιοχή του συκωτιού) που κρατάνε 1-3 εβδομάδες. Όταν αυτά υποχωρούν εμφανίζονται τα τυπικά συμπτώματα που είναι κιτρινάδι, φαγούρα, ούρα σαν κονιάκ και κόπρανα άσπρα σαν ασβέστης.

Θεραπεία

Ειδική θεραπεία δεν χρειάζεται. Η ηπατίτιδα Α έχει γενικά καλή πρόγνωση. Δεν μεταπίπτει σε χρόνια νόσο. Σπάνια είναι απαραίτητη η νοσηλεία. Η εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών πριν από το φαγητό και μετά την αφόδευση), τα μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης του περιβάλλοντος (απολύμανση αποχωρητηρίων, κατάλληλη ύδρευση και αποχέτευση), η τήρηση κανόνων υγιεινής σε χώρους παρασκευής τροφίμων μπορούν να εμποδίσουν την μόλυνση και να αποτρέψουν επιδημίες.

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις (για άτομα ηλικίας δυο ετών και άνω):

  • Άτομα που ταξιδεύουν σε περιοχές με υψηλή επίπτωση ηπατίτιδας Α
  • Ομοφυλόφιλοι άνδρες, χρήστες ναρκωτικών ουσιών (ενδοφλέβιων και μη)
  • Άτομα με χρόνιες ηπατοπάθειες (χρόνια ηπατίτιδα B ή C)
  • Άτομα με διαταραχές παραγόντων πήξης (αιμοφιλικοί)