Διαφραγματοκήλη

Διαφραγματοκήλη

Είναι η προβολή μέρους του στομάχου, από την κοιλιά και διαμέσου του διαφράγματος, μέσα στο στήθος.

Το διάφραγμα είναι ένας ισχυρός, επίπεδος σαν σεντόνι μυς, ο οποίος χωρίζει οριζοντίως την κοιλιά από τον θώρακα. Ο οισοφάγος, ένας μυικός σωλήνας που μεταφέρει τροφή από το στόμα στο στομάχι, περνάει διαμέσου μίας οπής (τρύπας) του διαφράγματος, στην κοιλιά. Εκεί συνδέεται με το στομάχι. Μερικές φορές το στομάχι πιέζει το διάφραγμα και περνάει μέσα από την οπή του οισοφάγου στον θώρακα, σπρώχνοντας και τον οισοφάγο πιο ψηλά. Έτσι δημιουργείται η διαφραγματοκήλη.

Αίτια

Συχνή αιτία της διαφραγματοκήλης είναι η παχυσαρκία. Η κληρονομική προδιάθεση παίζει κάποιο ρόλο, όπως και σε άλλες παθήσεις. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως η καθιστική ζωή, το σήκωμα βάρους, ο συχνός βήχας οι βίαιοι έμετοι, η κύηση, η δυσκοιλιότητα ή και διάφορες δραστηριότητες, συμβάλλουν στην πάθηση. Κάποιοι μπορεί να γεννηθούν με διαφραγματοκήλη.

Υπάρχουν δύο ειδών διαφραγματοκήλες. Η ολισθαίνουσα και η παρα-οισοφαγοκήλη. Στην πρώτη που είναι και η συχνότερη, ο οισοφάγος και το στομάχι μετακινούνται προς τα επάνω μαζί.

Στη δεύτερη το στομάχι γλιστράει μέσα στο θώρακα δίπλα στον οισοφάγο, ο οποίος παραμένει σχετικά καθηλωμένος. Αυτή είναι πιό επικίνδυνη περίπτωση και μπορεί να οδηγήσει σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Η διαφραγματοκήλη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν μεγαλώσει, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στα γύρω όργανα λόγω πίεσης, όπως ταχυκαρδία, καρδιακές αρρυθμίες, δύσπνοια ή λόξυγγα. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι αυτά που προκαλούνται λόγω γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Η ύπαρξη της διαφραγματοκήλης επιτρέπει ή επιδεινώνει την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών στον οισοφάγο. Αίσθημα καύσους, όξινες ερυγές (ξυνίλες), βήχας, οπισθοστερνικός πόνος είναι τα κύρια συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αντιμετώπιση είναι συντηρητική. Τα συμπτώματα συνήθως απαντούν σε αλλαγές της διατροφής, του τρόπου ζωής και σε φαρμακευτική αγωγή. Σε λίγες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία εκλογής τότε είναι η λεγόμενη θολοπλαστική Nissen.