Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου

Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου

Το ευερέθιστο έντερο (ΣΕΕ) είναι μία λειτουργική πάθηση του εντέρου. Συνοδεύεται από συμπτώματα τα οποία είναι γνωστά στους περισσότερους ανθρώπους. Έχει μεγάλη σημασία στην ιατρική, λόγω της συχνότητας των ενοχλημάτων στον πληθυσμό και αποτελεί αιτία απώλειας πολλών εργατοωρών.

Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα. Χρόνιος κοιλιακός πόνος, διαταραχές κενώσεων, δυσφορία είναι ίσως τα συχνότερα. Τυμπανισμός και κόπωση καθώς και άλλα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν την πάθηση.

Είναι συνήθως διάγνωση αποκλεισμού. Προϋπόθεση πάντοτε είναι να εξασφαλισθεί ότι δεν συνυπάρχουν άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως ελκώδης κολίτις, νόσος Crohn, κοιλιοκάκη, παρασιτικές νόσοι κ.α. Ανησυχητικά συμπτώματα όπως π.χ. απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα, συμπτώματα φλεγμονής, ηλικία άνω των 50, πρέπει να οδηγούν σε προσεκτική τεκμηρίωση της διάγνωσης.

Κατά διαστήματα έχουν υιοθετηθεί διάφοροι αλγόριθμοι και κριτήρια όπως τα κριτήρια Manning, Rome I, Rome II. Από το 2006 χρησιμοποιούνται τα Rome III κριτήρια. Όλα αυτά δεν έχουν διευκολύνει πολύ τη διάγνωση, η οποία εξακολουθεί να είναι διάγνωση αποκλεισμού.

Αίτια

Τα αίτια του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ξεκάθαρα. Περίπου 10% των περιπτώσεων εμφανίζεται μετά από γαστρεντερίτιδα. Άλλες φορές αποτελεί μέρος μίας άλλης πιο σοβαρής πάθησης. Όταν η πάθηση αυτή υποχωρήσει, μπορεί τα συμπτώματα του ΣΕΕ τα επιμείνουν για πολύ καιρό. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αλλαγή στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου συνδέεται με το ΣΕΕ όπως επίσης και η χρήση αντιβιοτικών.

Παρ’ όλα αυτά έχουν εντοπισθεί κάποιοι παράγοντες που προκαλούν αναζωπύρωση των συμπτωμάτων.

  • Τροφές όπως σοκολάτα, γάλα, ανθρακούχα ποτά, κουνουπίδι, αλκοόλ, καρυκεύματα, φασόλια κλπ
  • Ορμόνες: πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα γύρω από την περίοδο
  • Στρες
  • Άλλες παθήσεις όπως γαστρεντερίτις

Διακρίνονται τέσσερις τύποι ΣΕΕ, βασισμένοι στο είδος των κενώσεων:

  • IBS-D (κυρίως με διάρροια)
  • IBS-C (κυρίως με δυσκοιλιότητα)
  • IBS-M (με μικτή διάρροια και δυσκοιλιότητα)
  • IBS-A (με εναλλαγές διαρροιών με δυσκοιλιότητα)

Δεν είναι σίγουρο ότι οι κατηγορίες αυτές έχουν μεγάλη πρακτική χρησιμότητα. Μέσα σε 1 έτος, το 75% των ασθενών αλλάζει κατηγορία και το 29% εναλλάσσονται από τη διάρροια στην δυσκοιλιότητα.

Συμπτώματα

Ασθενείς με ΕυΕ παρουσιάζουν πιο συχνά συμπτώματα χρόνιας κόπωσης, ινομυαλγία, κεφαλαλγία, πόνο στην πλάτη, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, 60% έχουν άγχος και κατάθλιψη και 30% μείωση της ερωτικής επιθυμίας (libido).

Η θεραπεία περιλαμβάνει διαιτητικές αλλαγές, φάρμακα και ψυχολογική υποστήριξη.